Rollend trottoir van Montparnasse tijd vooruit

Photobucket

Het rollend trottoir van Montparnasse. Foto: Zacha Rosen

Het hogesnelheidsrollendtrottoir (HSRT) in het ondergrondse metrostation van Montparnasse in Parijs moet eraan geloven, lees ik bij Charles Bremner (Times), die de Franse uitvinding vergelijkt met de Citroën DS en de de straaljager Rafale, Franse vernuftigheden die buiten Frankrijk nauwelijks aanslaan. Minitel en de Concorde kun je daar wellicht aan toevoegen.
Het HSRT, waarmee het Parijse vervoersbedrijf RATP de wereld hoopte te veroveren, was zelfs voor de Fransen te avantgarde. Gebruikers konden niet goed met de plotselinge versnelling overweg en raakten in paniek als ze af moesten stappen. Bovendien was de lopende band vaak buiten werking.
Zelf liep ik er – al weer een paar jaar geleden – een paar keer over en vond het best meevallen met de snelheid. Het HSRT veert in mijn herinnering wel lekker. Het trottoir heeft 4,5 miljoen euro gekost en zou dagelijkse reizigers een kwartier per week opleveren, tien uur per jaar. Het mocht niet zo zijn.

Reageer

*