Nieuwe tarieven Thalys

Thalys ten oosten van Amsterdam. Foto: Erwyn van der Meer.

Mijn bordeauxrode ros tussen Parijs en Amsterdam is weer eens duurder geworden, waardoor de prijsstijging uitkomt op 62 procent in 6 jaar. Dit maal zouden de tariefwijzigingen echter goeddeels in het voordeel van reizigers uit kunnen pakken. Alle tarieven zijn voortaan ook verkrijgbaar als enkele reis, wat tot nog toe slechts het geval was bij het volle tarief. Ze zijn dus ook onderling combineerbaar.
Bovendien is het goedkoopste retourtje voortaan 50 euro in plaats van 70 euro, bijna 30 procent minder. Blijft natuurlijk de vraag of je kaartjes tegen dat tarief ooit weet te bemachtigen. Je moet in ieder geval een maand van tevoren boeken en bent je biljet kwijt als je plots andere plannen hebt. (Tips voor reizigers in Frankrijk: via Troc des Prems kan je niet inwisselbare kaartjes proberen te verkopen).
De namen van de nieuwe tarieven zijn nog tenenkrommender dan voorheen: Librys (vol tarief) wordt – we gaan toch naar Amsterdam – Hi-Life, Mezzo wordt OptiWay en Smilys heet voortaan Smoove. Wie heeft duizenden euro’s opgestreken voor dergelijke onzin en waar kan ik intekenen om volgende keer deel te nemen aan het bedenken van nieuwe namen?
Laatste noot: ik ben regelmatig kritisch over Thalys, maar vindt de trein nog steeds zwaar superieur ten opzichte van zowel de auto als zeker het vliegtuig. De Spanjaarden van Vueling zijn tot mijn vreugde opgehouden met een vlucht tussen Amsterdam en Parijs en ook Transavia schijnt met vrijwel lege toestellen tussen Rotterdam en Parijs te vliegen. Nu KLM en Air France nog.

Reageer

*