Starbucks in Parijs

Parijs ondergaat een ware starbuckisation de afgelopen jaren. Sinds 2004 opende de Amerikaanse koffieketen Starbucks 27 winkeltjes in en rond Parijs. Een jaartje geleden zag ik al eens een reportagetje op een Frans journaal, waarin vooral de traditionale caféhouders zich not amused toonden met deze ontwikkeling. ‘Alsof je niet op iedere hoek van de straat lekkere koffie kan krijgen,’ zei een ondervraagde verontwaardigd. Bewust of onbewust speelt natuurlijk ook het anti-Amerikanisme mee, dat bij veel Fransen lijkt te zijn aangeboren. Morgen een verhaaltje over Starbucks in Frankrijk in de regionale kranten.
Hier trouwens een petitie om Starbucks ook naar Nederland te krijgen. Hoewel de koffiebranderij voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika in Amsterdam staat, is de smeekbede tot nog toe vergeefs.

Reageer

*